Veterinary Pathology » Новини » Відкриття бюсту Петру Зайфману у холі ЛНУВМ та БТ імені С.З. Ґжицького
Відкриття бюсту Петру Зайфману у холі ЛНУВМ та БТ імені С.З. Ґжицького

Петро ЗайфманПетро Зайфман Сьогодні (20.04.2012р) в холі Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького було встановлено погруддя першому директору  Львівської ветеринарної школи професору Петру Зайфману.

 

Коротка історична довідка:

Професор Петро Зайфман, перший директор Львівської ветеринарної школи, професор патології внутрішніх хвороб і клініки внутрішніх хвороб, а також епізоотології та ветеринарної поліції, народився 1 березня 1823 року у Варшаві. Вчився у Варшавській ветеринарній школі, яку закінчив 1848 року, а в 1852 році після курсу природничих наук дістав диплом ветеринарного лікаря. У 1853 році захистив магістерську працю про віспу овець, став магістром ветеринарних наук і виїхав працювати в провінцію. Від 1858 року він знову у Варшаві: спочатку як помічник ветеринарного асесора Варшавської губернії, потім викладач Варшавської ветеринарної школи, де незабаром став заступником директора цієї школи, а згодом – її директором. На деякий час ще раз покидав Варшаву, але повернувся знову сюди і працював аж до 1873 року директором Варшавської ветеринарної школи, а від жовтня 1869 року одночасно займав посаду штатного доцента Варшавського університету.

На початку 1874 року Петро Зайфман переїхав до Казані, де дістав посаду звичайного професора і був призначений тут директором новоствореного Ветеринарного інституту. В 1879 році у Варшавському університеті захистив дисертацію на тему „Трихины и трихинная болезнь” і здобув ступінь доктора медицини.

У науковому світі мав великий авторитет як автор численних публікацій про сибірку, ящур і туберкульоз, був нагороджений орденами св.Анни і св.Станіслава, був почесним членом ветеринарних інститутів Дерпта і Харкова, ветеринарного колегіуму в Лондоні, член-кореспондентом Ветеринарного товариства у Парижі та інших наукових товариств.

Від жовтня 1881 року Петро Зайфман  (1823 – 1903) у Львові як професор і директор Ветеринарної школи. Пропозицію від Львова прийняв охоче, хоч платня, яка тут складала 1800 гульденів річно, була нижчою, ніж у Казані. На цій посаді пробув 13 років, плідно працюючи як вчений і викладач, брав активну участь у діяльності наукових товариств, як-от: Товариства природничих наук, Галицького лікарського товариства та Галицького ветеринарного товариства (у 1892 році був обраний почесним членом останнього).

Від кінця вересня 1894 року проф. Петро Зайфман на пенсії. В 1898 році переселився до Кракова і читав там лекції з ветеринарії на аграрному факультеті Ягеллонського університету. Помер 23 січня 1903 року у Кракові.

З часом змінювалися назви навчального закладу: від школи до академії, від академії до інституту, через фахові курси і знову до інституту, а відтак через академію і до університету. У 1994 році тодішній академії було надано ім’я видатного вченого професора Степана Ґжицького, а 2003 року академії присвоєно статус національної. Указом Президента України Віктора Ющенка 28 липня 2007 року навчальний заклад реорганізовано в університет з такою офіційною назвою: Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З.Ґжицького.

 

Відкриття бюсту Петру Зайфману у холі ЛНУВМ та БТ імені С.З. Ґжицького Відкриття бюсту Петру Зайфману у холі ЛНУВМ та БТ імені С.З. Ґжицького Відкриття бюсту Петру Зайфману у холі ЛНУВМ та БТ імені С.З. Ґжицького
Петро ЗайфманПетро Зайфман Петро ЗайфманПетро Зайфман Петро ЗайфманПетро Зайфман

Схожі новини по темі:

Додати коментар
Введіть два слова, показаних на зображенні: *
Авторизація
Додаткові розділи
Опитування
Який Вам найбільше подобається предмет?
Патоморфологія
Патрозтин
Анатомія екзотичних тварин
Гістологія
Календар
«    Травень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31