Veterinary Pathology » Новини » Експертиза сухих плям крові та мазків крові - визначення статевої принадлежності
Експертиза сухих плям крові та мазків крові - визначення статевої принадлежності

Здобувачі вищої освіти 5 курсу 9 пг ФВМ у робочих групах досліджують зразки сухих плям крові

На лабораторному занятті з навчальної дисципліни "Судово-ветеринарна експертиза" доцентом кафедри нормальної та патологічної морфології і судової ветеринарії Лемішевським Володимиром було продемонстровано методику дослідження сухих плям крові (визначення висоти падіння крові, визначення принадлежності плям - кров/інші речовини, визначення давності плям крові) та мазків крові для встановлення статевої приналежності крові.

Здобувачі вищої освіти мали можливість оглянути понад 11 зразків сухих плям крові та власноруч дослідити їх використовуючи орієнтовні (попередні) методи дослідження, а саме:

- Дослідження в ультрафіолетових променях;

Свіжі плями крові в ультрафіолетових променях мають темно-коричневий колір і оксамитовий вигляд. Плями великої давності світяться оранжево-червоним кольором.

- Проба з перекисом водню;



Дослідження плям крові в ультрафіолетових променях Дослідження плям крові із використанням перекису водню

Метод заснований на здатності крові розкладати перекис водню з утворенням води і вільного кисню. На край досліджуваної плями наносять краплю 3% -го розчину перекису водню. Утворення піни білого кольору або поява пухирців кисню розцінюється як позитивний результат реакції.

- Проба з люмінолом;

Цей метод рекомендується для виявлення крові при огляді погано освітлених ділянок місця події. За люміноловою індикаторною реакцією, хемілюмінесценція пов’язана з утворенням ·ОО— і Н2О2.

На підозрілу ділянку наносять кілька крапель розчину люмінолу або обприскують їм з пульверизатора. При позитивній реакції спостерігається спалах блакитного світіння тривалістю до 65 секунд. При використанні цього методу слід пам'ятати про те, що для подальшого дослідження такі речові докази не придатні. Тому можна рекомендувати проводити подібну пробу при наявності великих ділянок, схожих на кров.


Реакція хемілюмінесценсії. Проба з люмінолом

- визначення принадлежності плям - кров/інші речовини;

Відомо, що з перших хвилин утворення слідів – кров’яна пляма має червоний колір.

Через декілька годин після утворення слідів – червоний колір поступово губиться, пляма стає темно-червоною, а потім бурою.

Через 2–3 дні після утворення слідів – пляма набуває червонувато-бурого забарвлення.

На 9–10 день утворення слідів – червонуваті відтінки стають слабо помітними, все чіткіше починають виявлятися бурі відтінки.

Через 3 тижні після утворення – плями стають зовсім бурими.

Через 2 місяці – набувають бруднувато-сірувато-бурого кольору.

Через 6 місяців – мають колір буро-сірий чи сіро-бурий.

При гнитті – кров’яні плями стають зеленуватими і навіть темно-зеленими.

Також, при дослідженні зразків варто пам’ятати про прагнення злочинця знищити сліди крові на місці події, тому при огляді тих чи інших речей слід особливу увагу звернути на такі місця, де сліди крові знищити важко. А також забруднення іншими побутовими речовинами.

- визначення висоти падіння крові за ступенем зазубреності країв плям крові, які потрапили на горизонтальну поверхню;

Відомо, що при падінні з висоти до одного метра плями мають круглу форму і рівні краї. По мірі збільшення висоти падіння (від 1 до 2 метрів) краї плям стають нерівними, зазубреними, від них відходять промені. При падінні під кутом, меншим за 90° , і цей кут тим менший, гостріший, чим більша швидкість руху. В цьому випадку кров’яна пляма не має уже форми круга, а набуває форми овалу, довга вісь якого лежить у напрямку руху.

- визначення давності утворення плям крові, що допомагає встановити чи виключити зв'язок кров'яних слідів з конкретною подією.

Вивчення зразків плям крові може надати цінну реконструктивну інформацію про злочин чи нещасний випадок.

Отже, за результатами дослідження крові можна отримати певну інформацію про обставини вчиненого злочину.

 

При дослідженні речових доказів із підозрою на наявність на них крові перед судово-ветеринарним експертом можуть бути поставлені такі питання.

1.Чи є кров на об'єкті, який надсилається на дослідження?

2. Якщо є кров, то яка її статева приналежність?

2. Кому належить кров - людині чи тварині?

 

Варто пам'ятати, що виявлення крові на речових доказах - перший обов'язковий етап будь-якої судово-ветеринарної експертизи крові. Причому, тільки довівши наявність слідів крові, експерт може приступити до розв'язання інших питань, поставлених перед ним. Якщо ж експерт не зміг довести присутність слідів крові на тому чи іншому предметі, він повинен відмовитися від вирішення інших стоять перед ним питань. Тому експерт повинен чітко, а головне обґрунтовано вирішувати питання про наявність або відсутність крові в досліджуваній плямі, на тому чи іншому предметі.

 

Другим етапом дослідження було визначення статевої принадлежності крові.


Здобувачі вищої освіти 5 курсу 9 пг ФВМ у робочих групах досліджують мазки крові

Відомо, що тільце Барра міститься тільки в ядрах клітин самок і його можна розглядати як ознаку, що відрізняє клітини самок від клітин самців.



Дослідження мазків крові забарвлених за Романовським-Гімза. Тільце Девідсона (нагадує барабанну паличку)

У поліморфноядерних нейтрофілів (мазок крові) тільце Девідсона нагадує барабанні палички (придаток в одному із сегментів ядра). Кров самки.

 

к.вет.н., доцент

Володимир Лемішевський

  • Переглядів: 102

Схожі новини по темі:

Авторизація
Додаткові розділи
Опитування
Який Вам найбільше подобається предмет?
Патоморфологія
Патрозтин
Анатомія екзотичних тварин
Гістологія
Календар
«    Травень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31