Veterinary Pathology » Новини » Секційний курс - можливість застосувати набуті знання на практиці
Секційний курс - можливість застосувати набуті знання на практиці

На лабораторному занятті з секційного курсу студенти 5 академічної групи 5 курсу факультету ветеринарної медицини провели патологоанатомічний розтин свійської курки.

Метою розтину було з'ясувати причину захворювання та смерті птиці - уточнити правильність поставленого клінічного діагнозу. Навчитися описувати патологоанатомічні зміни в органах та тканинах, визначати характер патологічного процесу в них відрізняти прижиттєві зміни від посмертних; виділити основні захворювання, супутні чи ускладнюючі, тяжкість процесу, поставити правильний діагноз. Оформити протокол патологоанатомічного розтину та супровідний лист.


Студенти 5 курсу факультету ветеринарної медицини виконують патологоанатомічний розтин свійської курки

 

Розтин птиці проводять у спинному положенні. При зовнішньому огляді трупа відзначають вигляд, стать, вік і вгодованість птиці, трупні зміни, характер оперення, стан гребеня, сережок, зміни повік та очей. За необхідності перед розтином труп птиці змочують водою або рідиною (дезінфікуючим засобом) щоб не летіло пір'я і пух. Розрізають шкіру по середній лінії від піддзьоба до анусу і обережно відпрепаровують шкіру з шиї, грудей та живота.


Труп свійської курки. Патологоанатомічний розтин.

 

Роблять розріз по середній лінії від краю грудної кістки до клоаки, потім від кінця грудної кістки вправо і вліво ножицями роблять розріз до підребер'я. Піднімають грудну кістку та оглядають задньогрудні повітроносні мішки. Далі підрізають ребра з обох боків грудної кістки, каракоїдну кістку, ключицю і знімають грудну кістку. Потім витягують органокомплекс.


Дослідження органів грудочеревної порожнини.

 

Розтин це один із обов'язкових методів діагностики інфекційних, інвазійних та незаразних хвороб тварин і птиці. Важливим є дотримання послідовності всіх його етапів, а також грамотний підхід до відбору гістологічного матеріалу – запорука отримання достовірних результатів дослідження у патоморфологічній діагностиці трупів тварин.

 

к.вет.н., доцент

Володимир Лемішевський

  • Переглядів: 36

Схожі новини по темі:

Авторизація
Додаткові розділи
Опитування
Який Вам найбільше подобається предмет?
Патоморфологія
Патрозтин
Анатомія екзотичних тварин
Гістологія
Календар
«    Травень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31